namn
Oxpelles grund
[Ornö Fiber]  [Vad kostar det]  [Tidtabell]  [Varför fiber]  [Skärgårdsnätet]  [Medlemsinformation]  [Länkar]  [Support]  [Kontakt]  [facebook] 

Vad finns det för alternativ

Vi som arbetar med Ornö Fiber vet att fiber är den enda lösningen som kommer att leverera det som krävs i framtiden. Detta vet vi för att vi har kunskap om hur olika typer av kommunikation fungerar. Här ska vi försöka förmedla vår kunskap så att fler förstår varför fiber är den enda vägen.

Även om man är nöjd med det man har idag så måste man ställa sig frågan om man idag skulle vara nöjd med det man hade för 10 år sedan. Det är så som dagens anslutning kommer att upplevas om 5 år. Fiber är det enda som kommer att kunna motsvara framtidens förväntningar.

Fiberutbyggnaden accelererar

På fastlandet ökar utbyggnaden av fibernät ständigt. Anledningen är att fiber som överföringsmetod är överlägset allt annat. Enda nackedelen med fiber är att den är stationär. Den fungera inte för mobila applikationer utan att kombineras med en trådlös accesspunkt.

I vissa områden tävlar flera olika operatörer om att få fastighetsägarna som kunder. Flera kommuner bygger stadsnät där olika tjästeleverantörer erbjuder anslutningar för nätets kunder till olika tjänster. I tätorter sköter marknaden själv utbyggnaden av fibernäten.

Ornö socken

Inom Ornö och kringliggande skärgård finns inget intresse från någon komersiell aktör att bygga ett fibernät. Det beror inte på att ett fibernät inte skulle vara bra för oss utan på att det inte på marknadsmässiga grunder går att få någon ekonomi i bygget av ett fibernät. I stället försöker operatörerna övertyga oss om att vi ska använda mobila nät. Problemet är att i mobila lösningar betalar man för överförd datamängd och inte för den hastighet man vill ha. Ofta kan det räcka att titta på en enda film för att datamängden för hela månaden ska ta slut.

Alternativ saknas

Det finns i dagsläget inget sätt att överföra information som kommer i närheten av optisk fiber. Detta gäller både hastighet, kapacitet och driftsäkerhet. Även om det pågår forskning på andra områden så är det ingen i branschen som tror att något kommer att konkurrera ut fiber under de närmaste 50 åren.

Hultfreds kommun information om fiber >>>
Visats information om fiber >>>
Varför funkar inte 4G? >>>
Ska jag vänta på 5G eller skaffa fiber? >>>
Kabel-TV finns inte! >>>
Borkopplad. 1,3 miljoner människor i sverige har inte tillgång till Internet >>>
Kopparnätet läggs ned >>>

Webbsidan under ständig förändring (2021-09-28)
Copyright © 2013 - 2021 Ornö Fiber Ekonomisk förening